Klubbledarens info

11.09.2021 kl. 17:47

Det är du som skall ingripa

Nästan alla Golfgillare har tagit greencard "examen". Greencard, för att vi behöver ett körkort när det börjar vara trafik på golfbanorna. När du fått körkortet och handicapet är 54 kan du grundreglerna i golf, golfetiketten och du får bollen och flyga. Du blir bättre med tiden men före det och också senare måst du beakta andra spelare på banan. En viktig punkt i etiketten är att spelet på hela banan framskrider i rask takt. Många av de nya reglerna är till, för att få spelet snabbare. Man kan inte gå snabbare än man kan men det är många små saker som vi alla kan förbättra. Om du gör dina rutiner trettio sekunder snabbare för varje slag, spelar vi alla bakom dig och vi samstart alla på hela banan en timme snabbare.

Till Gillegolfen hör inte övervakning på banan, en ”sheriff” eller tävlingsledare som kör omkring med klocka och ger varningar. Alla deltagare från spelgruppen är endast tävlare med samma rättigheter och skyldigheter som alla andra.
När någon bryter mot reglerna eller spelar långsamt är det allas plikt att ingripa. Om du inte gör det deltar du i två fel resultat eller accepterar långsamt spel. Vid behov ”vi borde sätt lite fart på spelet ” eller "det är tomt framför er, kan vi gå förbi ". Att ge råd om reglerna under en tävling förorsakar inte penalty.

Vid våra samstarter, när banan är full med främst fyra bollar och om du spelar i en tre bolls grupp. Lugna ner takten, njut av spelet och sällskapet och stör inte gruppen framför. Vänta på avstånd och gruppera er inte på utslagsplatsen, det är störande. Detta gäller även snabba bilister, som förflyttar sig snabbt till följande tee. Om det börjar bli tomma hål framför då bör du ingripa. Tyvärr lyckas det sällan att få jämna grupper. Antalet deltagare, två tävlingsgrupper och bilister kräver planerande. För att golfklubbarna vill att banan blir ledig för eftermiddagsspelare och för att vi är i dagens läge så många deltagare är fyra bollar i huvudsak alternativet. Två och tre bollars spel är mycket snabbare. Banorna fylls från ettan bakåt vid samstart. Vi undviker hålen, som är längst bortta från klubben för dem som spelar utan bil, därför har vi ofta några tio över starter. Anpassa ditt spel när spelet framskrider måttligt och koncentrera dig på ditt kommande slag.

Det finns goda tips hur man försnabbar spelet. Långsamt spel minskar spelglädjen för alla på banan. Försök spela snabbt utan att riskera hälsan. Gruppen bör hänga med i samma takt, som föregående grupp. Om det blir ett håls tomrum kan gruppen överväga att låta bakom kommande grupp passera. Var redo att spela när det är din tur. Välj din klubba i tid och ta på dig handsken medan du väntar. Gå direkt till din egen boll när du kan göra det. Du kan värdera eller mäta avståndet till flaggan när du går till din boll. Lämna kärran eller bilen i närheten av greenen där du snabbt kan fortsätta direkt till nästa tee. Lär känna din puttlinje av medspelarnas tidigare puttar. Stör inte andra puttare med tal, prassel eller rörelser. När du har puttat färdigt förbered dig till att fortsätta till följande tee. Lyft bollen genast när du inte kan få poäng och övervaka att andra gör det också. Markera och granska resultaten på vägen till nästa tee. Klubbar gör reklam för kaffepaus vid kiosken. Det hör inte till våra tävlingar. Spela en provisorisk boll endast om det finns risk att du inte hittar den första. Om du slår en provisorisk boll bekräftar du att du inte är säker att bollen sluta i pliktområdet. Om du inte hittar första bollen fortsätter du med den provisoriska. När ni letar får ni låta efterkommande passera. En boll är förlorad om den inte hittas inom tre minuter efter att spelaren börjar söka efter den. Sträva till att spela ready golf på GG-touren det försnabbar spelet.   

Om du behöver regel- eller etikettmaterial vänligen kontakta mig.
Om du vill att vi publicerar dina goda råd hur vi får spelet snabbare eller regelrätt vänligen mejla mig texten i word format eller skrivet på mejlet.
Hoppas vi får spelen 2022 under 270 minuter?

Vi ses på banan, tre  tävlingar kvar
Johan Bergström
Klubbansvarig