Uppdatering av regler

29.12.2022 kl. 21:34

1.1.2023 uppdaterades golfreglerna från 2019. Uppdateringar vart fjärde år. Här under sju av över hundra förändringar.

-Spelaren behöver inte längre markera sitt handikapp på sitt scorekort i slagspel (vi spelar bara slagspel). Golfklubbarna räknar handicapslagen och spelarens nettopoäng. Som spelare ansvarar du fortfarande för att bruttoscoren på varje hål är korrekt, och att både du som spelare och din markör signerar scorekortet innan det lämnas in.

-Spelaren får ersätta en klubba som är skadad under tävlingen, förutsatt att skadan inte uppstått vid missbruk.

-En stilla stående boll, som har droppats eller placerats, flyttas av naturkrafter till ett annat spelområde eller OB, bör placeras tillbaka.

-Droppandet av bollen på linjen bakåt från ett pliktområde eller ospelbart läge, bör stanna högst in om en klubblängd därifrån den droppats. 2023 får bollen rulla också närmare hålet.

-På greenen puttad boll, som träffar en myra, mask eller insekt får inte puttas på nytt.

-Om en spelare slår en felaktigt inbytt boll, får spelaren ett slags plikt (tidigare två) och måste sedan spela färdigt hålet med den felaktigt inbytta bollen.

-Markering som bestämmer en spellinje är förbjudet. Tidigare kunde spelaren placera ett märke, någon annanstans än på green, för att göra det lättare att bestämma spellinjen, förutsatt att han tog bort det innan han slog. Med förändringen får spelaren inte längre placera något föremål på marken för att underlätta riktandet av spellinjen, stansen eller svingen.

Målsättning till förändringar torde vara snabbare och rättfärdigare spel.

Spela bollen som den ligger och banan som den är. När det inte lyckas får du hjälp av reglerna. Reglerna är för att hjälpa dig inte bara straffa. Bekanta dig med reglerna på svenska eller finska. Golf.se eller Golf.fi.

Mvh Johan Bergström