Återanvända pris

22.01.2023 kl. 23:33

Vinnaren, tvåan och en tredje med god tur får efter alla majtävlingar smaka på   

Ripasso

Viner gjorda av torkade druvor växer i popularitet. Det kanske mest kända är det fylliga Amarone-rödvinet. Att torka druvorna innan vinframställning är ett utmärkt sätt att få in mer smak och aromer i vinet.
Ripasso är en metod vid vinproduktion, med ursprung i vinregionen Valpolicella i Veneto, norra Italien. Ripasso innebär att vinet jäser en andra gång, två till tre veckor, tillsammans med jästresterna från jäsningen av en Amarone. Därvid blir vinet kraftigare, får mer alkohol, tanniner och högre syra.
Ripasso är italienska och betyder återanvänd.

Antiche Terre Ripasso Mezzo Monte Organic, Italien  

Medelfyllig, höga tanniner, surkörsbärskaraktär, tranbärig, fikonkaraktär, lätt ton av medicinalörter

Villalta Valpolicella Ripasso 2019, Italien  

Medelfyllig, medelhöga tanniner, tranbärig, toner av odonbär, lätt vinbärighet, läderkaraktär, barrig

Smak
Nyanserade och utvecklade rödviner är medelfylliga eller fylliga viner med aromer som utvecklats under lagring: läder, stall, ekfat och örter.

Dessa jordnära aromer förstärks när vinet mognar och utvecklas. Lagring på ekfat ger därtill toner av kryddor och vanilj.

Passar till
Nyanserade och utvecklade viner matchar rustika kötträtter. De passar också utmärkt till ost och att sitta och smutta på.

Servera dessa viner till exempel med renfilé, entrecôte eller hårda, mogna ostar som gouda, parmesan eller manchego.

Servering
Rödvin är bäst när det serveras en smula kallare än rumstemperatur, vid 16–18 grader. En rumstempererad flaska svalnar till lämplig temperatur på en knapp halvtimme i kylskåp.