Skall vi verkligen spela när det är kallt och regnar

05.05.2023 kl. 17:19

Säsong startade 2.5.2022 med 61 anmälda till Pickala Park.  5 avbokningar och 7 avbröt. 49 fick ett resultat varav 29 spelade alla hål från början till slut. Resultaten mellan 90 och 122 slag, från alla tre utslagsplatser.
Ursprungligen hade 25 valt tee 50 (röd), 10 tee 54 (blå) och 26 tee 60 (gul).    

Temperaturen var nära noll, det regnade nästan hela rundan, varav tidvis mycket hårt med starka vindpustar.
Man blev aldrig varm i kroppen trots att man traska på i över 4 ½ timme. Inte undra på att 2/3 av bilisterna avbröt. Är det golf eller survival game?

Samma tider på året, fyra år tidigare hade vi en annan hälsosituation. Den då skrämmande Corona-virusen hade smugit in i samhället. Dödlig och farlig speciellt för alla 70 år fyllda, över 77% var i farozonen. Fyra GG-tourspel och Blue Invitational inhiberades. Var reaktionen överbetonad? Kanske men nu känner en var till förhållandet och risken.

På tisdagen kom Sjöba med e-post, som jag kopierat här under. Ärendet är relevant och viktigt.
 

Lähetetty: keskiviikko 3. toukokuuta 2023 20.55
Aihe: Golf i alla väder
Herr golfhövding med styrgrupp
Under gångna år har det varit en oskriven lag att golfgillarna spelar i alla väder.
Med gårdagens runda i färskt minne beslöt jag att fatta pennan och författa några synpunkter.
Faktum är att vi alla blivit äldre under senaste decennium. Vi har idag ett större antal veteraner än tidigare och ett flertal 80+. Många lider av sjukdomar med nedsatt motståndskraft som följd. Ett flertal genomgår regelbundet olika behandlingar.
Gårdagens förhållanden var inte hälsosamma för sådana personer!
Den finska mannen är envis och vill inte visa några svaghetstecken.
Här har både styrgruppen och golfbanan ett visst ansvar, skall vi verkligen spela när det är kallt och regnar en stor del av tiden. Enligt min åsikt NEJ!
Det fanns personer igår som hade svårt att skriva på scorecardet pga frossa.
Missförstå mig inte, jag har ingenting emot några regnskurar när det är sommar och varmt.
Angående banan förväntar jag inte att den skall vara i perfekt skick 2 maj men igår var det ganska lerigt på sina ställen. När man dessutom måste putta 4x från 12m för att det finns stora vattenpölar på greenen. Det är inte golf.
Jag föreslår att arrangörerna i framtiden inhiberar tävlingen frivilligt om vi vet att vi har extremt väder på kommande.
Med golfhälsningar och tack för gruppens fina arbete.
Sjöba


Vad tycker du?

Min adress hittar du på Kontakt-sidan också de andra tävlingarnas värdars uppgifter.

Anmälningsmodulen för deltävlingen i Nurmijärvi (klubben som fick beröm senaste år) är öppen

Med varmare och torrare hälsningar
Johan Bergström
 

REGEL

Sjöba skrev; för att det finns stora vattenpölar på greenen. Jag blev också till frågad om förfarandet efter tävlingen. Så här säger regeln om vatten på greenen (onormalt banförhållande):

Lättnad för en boll på green

Om en spelares boll är på green och det blir störande inverkan från ett onormalt banförhållande på banan får spelaren ta lättnad utan plikt genom att placera den ursprungliga bollen eller en annan boll på den närmaste punkten för fullständig lättnad, och då använda tillvägagångssättet för att återplacera en boll enligt Regel 14.2b(2) och 14.2e.

Den närmaste punkten för fullständig lättnad måste antingen vara på green eller på spelfältet.

Om det inte finns någon närmaste punkt för fullständig lättnad får spelaren ändå ta denna lättnad utan plikt genom att använda punkten för största möjliga lättnad som referenspunkt och denna måste vara antingen på green eller på spelfältet.

Men inte närmare hålet så markera bollen före du lyfter den.