Golfgillarnas verksamhet 2023

30.11.2023 kl. 17:03

Säsongen startade i år först i maj, kallt och regnit men utan Corona förhinder. Banorna i södra Finland var i betydligt bättre skick än föregående år. 

Sedan 2019 har det skett betydande förändringar i golfvärlden. Samma nya regler var du än spelar och i år kom några nya regler till. 2020 övergick vi till ett nytt handicap system, som också är samma i hela världen.

I år var vinnarnas resultat i snitt 41,9 poäng. 2016 var vinnarnas resultat i snitt 35,5 poäng. Har vi blivit bättre, banorna enklare eller har vi för högt handicap?
I snitt hade deltagarna från augusti till tourens slut 26,7 i handicap. 2015 var vårt handicap i snitt 22,5. Har vi blivit sämre eller har vi för högt handicap?
Men som det konstaterades på avslutningen, deltagandet är viktigast.

För gemenskapen och för att det nya systemet med slopade banor tillåter, övergick också vi till valbart tee på GG-touren. Anmälningsmodulen fick också valbara möjligheter. Med ett års erfarenhet stödde majoriteten att fortsätt också kommande år.
Valbart tee i tävling var bekant för många, men spelade vi från banans utslagsplats, som skulle ha passat oss bäst?
Årets mästare, tour-vinnaren och de två som vann mera än en tour-tävling varierade. Hoppas flera utnyttjar möjligheten kommande år. Njut mera av samvaro, golf och tävling med greenträffar. 
På touren spelade tio vinnare från främsta utslagsplatsen, sju från den bakersta men bara en från det mellersta teet.
GG-touren hade tolv (2/3) vinnare med handicap mellan bogey och dubbelbogey, som motsvarade 75% av deltagarna. 
I augusti-septembertävlingarna deltog 485 medlemmar varav 14% (67) hade hcp under 18 och 11% (53) hade 36 eller mera i handicp.
 
För att få flera deltagare med i mästerskapet och för att hålla vår äldsta tävling vid liv, togs med en ny vinnarkategori, vars resultat kommer automatiskt från scratch resultatet. Mästerskapet med handicap, som spelas också på den nationella touren för seniorer över 60 år. Deltagarantalet ökade från 12 till 31.
Som tidigare, spelades Gillepokalen samtidigt, nu med valbart tee. Deltagarantalet var 32. Totalt var vi 63 spelare och tre vinnare. Risken eller chansen att en och samma person vinner slagtävlingarna med och utan poäng är stor.

Tävlingen med vänner och bekanta, Blue Invitational, har från början varit en av de populäraste. Rekordantalet 72 deltog (36 par), varav 22 var icke medlemmar varav två damer. Spelformen Best Ball, som poängbogey, passar partävlingen bäst. Många medlemmar har bekantat sig första gången med klubben på denna tävling.
I år fick vi tio nya medlemmar. De senaste fyra åren har 38 nya Golfgillare börjat i klubben, många också som nya medlemmar i Handelsgillet. Netto ökning nitton.

Golfgillarna håller sig i god kondition. Åldersgränsen i Veteranpokalen var ursprungligen 70. För fem år sedan höjdes åldersgränsen till 75 och nu börjar veterangruppen vara majoriteten av de aktiva. Som tidigare spelades tävlingen Veteranpokal och en av GG-tourtävlingarna samtidigt.  43 veteraner deltog i tävlingen och 29 yngre. Också i år hade alla deltagare möjlighet att få spela med bil utan extra kostnader, som också lockade årets delade rekordantal, 72 deltagare.
2020 hade vi 77 deltagare på Master Golf.
  
Andra året lokalkamp mot Helsingin Suomalainen Klubi. Sammanlagt deltog 31 Golfgillare i två deltävlingar. Fatet förblev i vårt klubbutrymmet.
Gemensam middag och diskussion på Handelsgillet i god anda också om kommande.

2023 annat
948 deltog i GG-tourens 18 tävlingar
93 anmälda till säsongöppning och avslutning  
1092 golfrundor av Golfgillare i alla våra spel 2023
143 medlemmar har betalat skötselavgiften  
112 deltog i en eller flera tävlingar och
53 Golfgillare i snitt 
22 andra medlemmar i registret  
165 medlemmar totalt
18 närmast hålet, 
16 vinnare, 9 från gula, 8 från röda och 1 från blåa teet
17 längsta drive, längdskillnad mellan röda och gula 43 m i snitt, 
10 vinnare från röda och 7 vinnare från gula, totalt 13 vinnare 
85,1 i snitt för bästa scratchresultatet på GG-touren, 7 vinnare 
33 vinnare i specialtävlingarna

På sidan Aktuellt, 26 skrivelser från året, totalt över 100 sedan 2020.
På sidan Resultat, årets resultat och tabeller, också tidigare.
På sidan Historik, klubben från början, klubbledarnas verksamhetsberättelser samt alla tidigare klubbledare och mästare.
På sidan Enkät, mera info om GG-touren.  

Åtta år medlem, fem år i ledningsgruppen, fyra år som klubbledare, tre gånger mästare men aldrig bland de bästa på GG-touren inte ens nära.
Touren är svår att vinnan. Den gör klubben aktiv och helt unik.
Utvecklandet av verksamheten har varit intressant och givande. Tack alla och

God Jul och Gott Nytt År
Johan Bergström
Avgående klubbledare