Klubbledarens info

26.05.2021 kl. 11:43

Lägesförbättring

Vi har spelat fem tävlingar i år med lägesförbättring (vinter regel). Så här går det till: 

En boll som ligger på den finklippta delen av spelfältet får lyftas, utan plikt, och rengöras. Innan bollen lyfts måste spelaren markera läget. Efter att ha lyft bollen måste man placera den på det angivna avståndet (på Bruks 30 cm) från ursprungliga läget, men inte närmare hålet, som inte är i ett hinder och inte på en green. En spelare får bara placera sin boll en gång och den är i spel när den har placerats. Om bollen inte stannar där den placerats utan rör sig måste bollen spelas som den ligger. Du får inte placera den två gånger. Om spelaren inte markerar bollens läge innan han lyfter den eller om han flyttar bollen på något annat sätt, till exempel genom att rulla den med klubban, får han ett slags plikt. 

Du kan också markera bollen med att hålla klubban genast bakom eller bredvid.

Markera också bollen vid onormal banförhållanden (mera 16.1). Om du frigör dig måst du alltid frigöra dig fullständigt. Före du lyfter bollen markera också var närmaste punkten är där du frigör dig. Det kan var inne i en buske, så att slå från t.ex. vägen kan vara ett bättre alternativ. Från punkten du frigör dig en klubblängd men inte närmare hålet. Halv- eller kvartscirkel och bollen måste stanna inom området.     
Markera också bollen före du lyfter den för identifiering. Du får rengöra den endast så mycket att du kan identifiera den. Placera den tillbaka i samma läge.

Tag markering, som en vana och undvik plikt. 

Markera bollen, njut av Gillegolf
Johan Bergström
Klubbledare